Raftul cu carti

Iti multumesc tataie pentru bibliofilie, pasiunea asta minunata si costisitoare dar care aduce incomensorabil mai mult decat necesita!

  • Raftul cu carti

    Paul Goma despre Umanitate ca „eroare ideologica”

    S-a implinit un an de la plecarea la stele a lui Paul Goma (25 martie 2020), un „cvasinecunoscut in Romania” asa cum se autointitula in mini-interviuri. Despre Paul Goma, un alt reprezentant al literaturii romane aflate in exil, ar fi multe de spus. A incercat el insusi in „autofilmari” sa se prezinte romanilor nu doar ca un intelectual aflat in exil, ci si ca istoric, scriitor si mai presus de toate, OM. Pentru ca uneori, faptele si actiunile noastre ne descriu cel mai bine, astazi am sa il comemorez pe Goma, prezentand una dintre amintirile sale „frumoase” din perioada detentiei la Jilava. Daca poate avea, un detinut politic aflat in…

  • Raftul cu carti

    Marin Sorescu – Paracliserul

    De Marin Sorescu m-am indragostit, greu si tarziu, abia prin facultate, teatrul nu e chiar genul meu. Cu toate astea, „Paracliserul” mi se pare cea mai frumoasa lectie despre Credinta (dupa Alexis Zorba, desigur) si cea mai dureroasa radiografiei a vremurilor atat de religioase si totusi atat de lipsite de sfintenie, pe care le traim. Piesa de teatru  „Paracliserul” e dura, te face sa intelegi mai bine ceea ce asteapta Dumnezeu de la tine si ceea ce-i oferi tu, nu ca si credincios, ci ca membru al societatii „pupatoare de moaste”. „E o catedrala uitata. Oamenii atat s-au istovit cladind-o, incat cum i-au pus motul sagetii in varf, cum au…

  • Raftul cu carti

    Cum sa iubesti (si) cu genunchii juliti sau…

    … un infinit de citate despre iubire si indragostiti, din cartea “Ce ne spunem cand nu ne vorbim” – a lui Chris Simion. Pe Chris Simion am iubit-o dinainte de a o “cunoaste”. Regiza piese de teatru la terasa mea preferata “La motoare” , si, de acolo de sus, de pe acoperisul TNB-ului impreuna cu mari actori, ne-a adus noua, studentilor amarati si zapaciti, povesti de teatru si artisti cu care fara sa stie, ne-a educat. Ceva mai tarziu, cand lucram la prima emisie de una singura, “proiectul” cu care castigasem atentia sefilor si o suma cu care ne-am indopat de savarine toata redactia, producatorul m-a chemat in birou. Emotiile…

  • Raftul cu carti

    Miss Peregrine – Caminul Copiilor Deosebiti

    We cling to our fairy tales until the price for believing them becomes too high… As fi vrut sa incep cu sfatul nu face prostia sa vezi filmul – e total diferit, dar ma tem ca pierd din poezia cartii, si, totusi, simt nevoia sa pun acest indicator, pentru ca aceasta prima carte a lui Riggs sparge toate etichetele de care s-au folosit cei de la marketing si este cu mult peste ideea pastrata de Burton in filmul sau! Sa spargem bariere zic. Cartea face parte din categoria young-adult. Ceea ce mi se pare o porcarie, pentru ca eu una nu am mai plans asa de la Zulehia (romanul) incoace…

  • Raftul cu carti

    Octavian Paler – Un om norocos

    Eu cred ca lucrurile nu ni se intampla „intamplator” si ca vin in    viata noastra atunci cand si cum trebuie. Asa a fost si cu aceasta   carte. Am citit-o intr-o zi si jumatate, in ciuda putinelor file, pentru ca mai citeam un pic, mai notam un pic. M-a facut sa ma gandesc la cate actiuni am facut doar din dorinta  nebuna si rebela de a le face in ciuda altora, la cate sacrificii am facut doar pentru a nu avea loc in tipare si cate decizii nu am luat doar pentru ca „asa am vrut eu”. Si, fara sa va dezvalui actiunea sau finalul cartii, nu va pot spune decat…

  • Raftul cu carti

    Stejarel Olaru despre Maria Tanase – video

    Dintre toate biografiile dedicate Mariei Tanase, cea scrisa de istoricul Stejarel Olaru este singura pe care o consider pertinenta. Atat pentru ca este o biografie obiectiva, datele cronologice nu doar ca sunt culese dar sunt si verificate, etc. Va spun mai multe cand o sa fac o recenzie a cartii, pana atunci atasez un video de pe youtube, o frantura dintr-o emisiune a Digi 24 in care Stejarel Olaru vorbeste despre cartea sa “Maria Tanase – Artista. Omul. Legenda”.

  • Raftul cu carti

    Maria Tanase – O fantana pe un drum secetos

    Maria Tanase – O fantana pe un drum secetos de Simona Antonescu. Cartea face parte din categoria biografiilor romantate asa ca nu va asteptati la o biografie curata si cronologica dar spre deosebire cartile semnate de alti autori care au indraznit sa scrie despre Maria Tanase, cartea Simonei Antonescu este obiectiva si lipsita de idolatrizarea des intalnita in scrierile destinate marii cantarete. Exceptie facand desigur cartea lui Stejarel Olaru unde calitatea sa de istoric se recunoaste cu usurinta, carte pe care vi-o recomand daca doriti sa cititi biografia corecta si studiata a Mariei Tanase. Revenind la Maria Tanase, o fantana pe un drum secetos; biografia usor fantezista o prezinta pe…

  • Raftul cu carti

    Marin Sorescu – Paracliserul

    De Marin Sorescu m-am indragostit, greu si tarziu, abia prin facultate, teatrul nu e chiar genul meu. Cu toate astea, „Paracliserul” mi se pare cea mai frumoasa lectie despre Credinta (dupa Alexis Zorba, desigur) si cea mai dureroasa radiografiei a vremurilor atat de religioase si totusi atat de lipsite de credinta, pe care le traim. „E o catedrala uitata. Oamenii atat s-au istovit cladind-o, incat cum i-au pus motul sagetii in varf, cum au uitat-o. Incepusera s-o uite de mult, de secole, iar in clipa aceea, uitarea s-a produs, totala, instantaneu. *Bine c-am facut-o si pe asta* – au zis, si-au inceput sa se gandeasca la altceva. In orice caz,…