Dede.ro

Danezii folosesc termenii de “pisalcios/pisalcioasa” pentru a defini organele genitale, fara a crea conotatii sexuale. Astfel mi-a fost atat de usor sa le explic fetelor diferenta intre sexe. Pentru ca sunt mici, si pentru ca nu folosim pronume de politete, lumea copiilor mei se imparte in fetite si baietei. Iar una dintre diferente e ca fetitele au pisalcioase, iar baietii, pisalciosi.

Am tinut mereu cont sa nu “pacalim” copiii si sa nu auda termeni urati. Atunci cand a fost nevoie sa vorbim despre cum apar copiii, din nou, am adaptat o poveste la nivelul lor de intelegere si cat mai aproape de adevar: copiii locuiesc in Cer si sunt ingerasi pana aleg doi oameni care se iubesc si care ar fi in stare sa ii iubeasca si pe ei, dupa ce si-au ales parintii, copiii se transforma intr-un sambure in burtica mamei si creste usor usor o data cu ea. Apoi, cand samburele a devenit un copil cu manute, picioruse si inimioara, doctorul o ajuta pe mami sa il scoata din burtica.

Stiu ca sunt printre noi si sfinte care au devenit mame prin polenizare sau care nu se dezbraca in fata copiilor (vorbim de prescolari). Nu e cazul meu, asa ca am gasit raspunsuri cu calm si la alte intrebari. Taticile cresc o data cu fetitele, stadiile de crestere le-am stabilit in functie de copiii, oamenii din jur. X are sapte ani, cand o sa ai sapte ani o sa ai atatia centimetri (fetele mele sunt indragostite de taliometru si abia asteapta sa vada cat au mai crescut), y are 14 ani, cand o sa ai atat si taticile tale vor fi mai mari si vei purta bustiera (“suuten”), z are bebei la burtica (are gemeni) pentru ca doua fetite au vrut ca ea sa fie mamica lor, Cerul/Dumnezeu/Ingerasul/Natura (in functie de credinta) le-a lasat pe amandoua sa se faca sambure in burtica lor.

Parul pubian apare si el cand atingi varsta lui x, e semn ca te faci mare si intr-o zi ai sa fi mamica, la fel si puful de pe picioare care exista de pe acum dar intocmai ca iarba creste incet-incet o data cu tine…

Stiu ca e o nebunie si ca vi se pare ca nu faceti decat sa raspundeti unor intrebari incomode, de fapt faceti educatie sexuala. Si va mai spun ceva, aceasta pregatire de acasa ii ajuta pe copii sa inteleaga lucrurile mai usor. De exemplu, Danemarca si Norvegia au reguli stricte cand vine vorba de activitatile la piscina. Poate asa e peste tot, dar clar nu in Romania. Nu ai voie la piscina cu copilul in pampersi, chiar daca sunt mici, fetitele poarta obligatoriu costum de baie care sa le acopere sfarcurile. Le-am explicat fetitelor ca oamenii straini nu au voie sa le vada taticile chiar daca sunt mici. Nu ai voie sa faci fotografii, nici macar de tip selfie in piscinele inchise.

Ganditi-va altfel, nici Romania si nici Danemarca nu au fost ferite de scandaluri sexuale in care victimele au fost copii prescolari. Vorbindu-le copiilor despre ceea ce ne diferentiaza, ceea ce tine de intimitatea lor, ii va ajuta sa va povesteasca daca (Doamne fereste), au fost atinsi intr-un fel anume la gradi de exemplu, cand li se schimba pampersii sau hainele. Daca in parc, intr-un moment in care se jucau cu copii mai mari, acestia au facut un gest nepotrivit. E greu, nu e imposibil si mai mult, educatia sexuala inseamna sanatatea si siguranta copiilor nostri. Faptul ca ne ascundem dupa copac nu face decat sa lase poarta deschisa tuturor dezaxatilor sexuali, sa nasca frivolitati si sa ne expuna copiii unor pericole despre care nu am afla niciodata poate, pentru ca, nu-i asa?! e rusinos sa vorbeste despre sex….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *