Dede

Poveste de Sarbatori cu feti frumosi si fete nemaritate šŸ’

Vin Sarbatorile si iar se bat televiziunile in comedii romantice cu fat-frumos din vise. Ador filmele de Craciun, le vad si in cursul anului si cred ca sunt singurul telespectator Diva, sub 70 de ani. Dar cand vine vorba de comediile romantico-comerciale cu feti-frumosi si fete nemaritate carora le ticaie ceasuā€™ depresiei… mi se apleaca de la sarmale!

N-am nimic cu comediile romantice, cu filmele cu bravo (happy end) dar cand vad SF-uri din astea de Craciun cum da ea peste Fat-Frumos si pe ala il ia capu, si ea care era in depresie ca era nef/singura de Craciun si-asa si pe dincolo, ma ia cu raut. Ma gandesc apoi la fetiscanele de 20 de ani care pun botuā€™ la vrajeala si cred ca li se poate intampla si lor, de umbla in Ajunul Craciunului de nebune prin gara…

Pai, mai fetelor, luati-o asa: sa zicem ca e posibil, ia imaginati-va o situatie similara ancorata in realitatea romaneasca. Tu, o fata frumoasa de se-nvarte dupa soare, studenta dar si ospatarita ca treā€™ sa faci si tu un banut de buzunar, in weekend mai pui si unghii cu gel ca dorinta ta e sa te faci (si tu) MUA dar te-au fortat parintii sa dai la Drept… Asa, si cum te duci tu seara la chioscul de la parter sa-i iei luā€™ ma-ta faina cu patru nule ca vrea sa (mai) faca cozonaci, il calci cu papucii de casa pe el. Ma, ce el, pe EL.

Inalt, frezat, aranjat, la costum, se vede ca e bastan si nu bosulica din ala de cartier cu bmw de Bulgaria, bastan din ala cu ā€œhelancaā€ si parfum de la reclame. Si cum il calci tu cu flostomocii de casa pe asta care e in trecere prin cartier, se oprise sa isi ia tigari, pac el se indragosteste pe loc si pe moment. Iti ceri tu scuze, el iti cere numarul de telefon, tu te duci cu faina la ma-ta, el se duce-n treaba lui. Si n-apuci sa speli vasele ca si primesti mesaj de la el, ca e intr-o sedinta dar poate vrei sa iesi cu el si una si alta.

Te rogi de-ai tai sa te lase pe-afara, tac-tu te-ntreaba de teme desi tu esti deja la facultate, frac-tu arunca in sictir cheile de la laguna pe masa si intreaba daca individul are cascaval ca ar face si el o combinatie sa-si ia bmw… Ma-ta… Ma-ta e salvarea ta. Te rogi de ea cu Cerul si Pamantul, ii spui cat e de frumos, de aranjat, de diferit. Nu e ca alcoolicuā€™ de tac-tu si nici ca infractorul-wannabe ca frac-tu, e dichisit ca ginerele luā€™ aia de la trei, care cica e asistent la spitalul de urgenta.

Ma si te rogi de ea, si te rogi, si promiti sa-nveti cat sa treci la fara taxa, promiti ca ii framanti cozonacii, ca nu mai iesi cu aia de la scara doi care e o parasuta fara Dumnezeu… daā€™ ce nu-i promiti?! Si pac, iti da fatala! De parca toate planetele sunt aliniate impotriva ta si a iubirii dintre tine si anonimul dichisit! Poti sa te vezi cu el, la ora asta tarzie, in ajunul sarbatorilor cand toate fetele de maritat au treaba acasa, doar daca… vine la voi!

Si te ia cu lesin, te-ai asortat cu faina cu patru nule in mai putin de patru secunde… si il si vezi pe el, pe EL inghesuit la masa din bucatarie, in timp ce bea cu tac-tu niste tuica de anuā€™ trecut, din pahare mici si descompletate, cu floricele si mai mici pe margini… si frac-tu care mai vine din cand in cand sa ceara o tigara ā€œca n-a apucat sa-si cumpereā€, care se tot scuza ca are un bizniz in desfasurare si mai iese pe casa scarii sa posteasca tigara cu un partener de afaceri… si ma-ta, ma-ta, salvatoarea ta… cum se scuza ea ca a prins-o el asa cu treaba neterminata si ca mai are de facut ā€œdecatā€ sase cozonaci, doi pentru Tanti Marita, trei pentru tusica si unu il pastrati pentru voi, ca ei nu prea-i place, tu nu mananci mult, si un cozonac ajunge pentru voi… ma si cum ii indeasa ea niste salata boef pe sub mustati, el se scuza ca nu ii e foame, se cam stramba la tuica… dar, nu-i nimic! Tac-tu, baiat destept salveaza situatia: cere repede niste muraturi, te pune sa tai o ceapa rosie (aia de musafiri) si scoate o sunca de tara, ca asa e la tuica, incepatorii au nevoie de pansament!

Si el… El te soarbe din priviri printre sorbiturile de tuica. Iar tu, tu ti-ai aranjat repede parul si te-ai schimbat de ā€œtrelingulā€ ala dintr-a doispea de cand ai dat bacuā€™ la sport, te-ai machiat cum ai vazut tu pe youtube si ti-ai pus rochia de-ai purtat-o la nunta la vara-ta acuā€™ doi ani, ā€œca asa stai tu prin casaā€…

Printre framantari de cozonaci si abdomene in fata cuptorului, ma-ta afla tot, nuu, nu il interogheaza, doar asa, de arta conversatiei! Vlad, asa il cheama pe El, sta la Izvorani in casa familiei, bine are un apartament in vila familiei. E manager la o firma germana care exporta brazi (asa rau i-a parut luā€™ ma-ta ca nu l-ai cunoscut mai devreme, poate anuā€™ asta impodobeati si voi brad natural), a studiat Dreptul (ca tine – va potriviti), dar in Marea Britanie de unde s-a intors acum doi ani, are o sora mai mare care studiaza in Franta, maica-sa nu lucreaza, ca se ocupa de afacerile de familie de cand a murit taica-su. N-apuca ma-ta sa afle prea multe, asa cum n-a apucat nici Fat-frumos sa-ti bage mana pi-colo-pi-colo, ca nici nu l-a lasat sa se ridice de la masa, l-ar fi dus in sufragerie dar daca fumeaza… la voi in sufragerie nu se fumeaza… da, ma rog. Abia cand tac-tu a inceput sa sforaie serios la masa si frac-tu n-a mai ajuns cu tigarile pe care Fat-frumos l-a rugat sa i le cumpere dandu-i o hartie frumoasa de 100 lei, a acceptat ma-ta sa-l lase pe el sa plece si pe tine sa il conduci pana la iesirea din scara (poate ai noroc si te vede tanti Nuti cu asa baiat aranjat, ca fie-sa maine-poimaine face patrujā€™ de ani si n-o mai ia nimeni!).

El ā€œcere permisiuneaā€ sa va vedeti si maine, poate intr-un cadru mai intim, dar ma-ta intervine serios: maine va duceti la tara, ca taiati porcu si aveti treaba, de spalat mate, de tocat carne, de-astea, ca de Sarbatori. El pare intristat si ma-ta il invita la tara, o mana-n plus la munca nu strica! Dar el refuza politicos, mai are niste contracte de semnat si plati de facut, poate alta data. Ahh si uite asa o intristeaza el pe ma-ta care si-a amintit ca n-a platit rata la provident si ca nah, daca tot vrea sa petreaca timp singur cu tine, poate sa vina maine, nu mai tarziu de 9.30 sa te ia si sa te duca pana in Centru sa platesti providentuā€™ si dup-aia sa te-aduca repede inapoi ca s-o ajuti pe ma-ta sa bagati toate bagajele pentru la tara in masina si sa plecati la drum inainte de doispe.

El se scuza din nou ca nu stie exact ce are de facut dimineata (deh, asa e la astia cu functii) dar promite ca daca are o fereastra vine si te duce cu placere, te contacteaza el dimineata. Isi ia la revedere dar tac-tu doarme cu capuā€™ pe masa de-i curg balele pe maioul candva alb, iar ma-ta-i da o stampila zgomotoasa pe obraz in timp ce el face o pirueta pe hol si ma-ta n-apuca sa il stampileze si a doua oara. (Cu ocazia asta ma-ta isi aminteste ca a intrat ca boul incaltat in casa si ca in loc sa se stearga pe presul din afara usii, s-a sters pe asta din casa. Dar lasa, ca pare baiat bun, si poate ai timp maine sa il freci un pic cu burete si otet, presul nu pe Fat-Frumos!)

Tu iti pui mainile sub sani de parca te-ar trece toate frigurile din lume si iti ceri scuze pentru ai tai, ā€œca asa sunt eiā€ si iti pare rau ca maine si in weekend veti fi asa ocupati si nu va puteti intalni, dar va intoarceti luni seara si poate nah, va vedeti jos la banca daca poate sa vina si el cateva minute, dar mai devreme nu ca acuā€™ la noua seara! Va opriti intre etaje si vorbiti in soapta sa nu deranjati vecinii. Tu stai pe trepte, in picioare, rezemata de balustrada, tot cu mainile bagate sub sani de parca te-ar incurca cu ceva. El sta cu fata spre tine, cu un picior pe o treapta si cu unul pe o treapta mai jos. Iti spune ca esti frumoasa iar tu razi ca tuta, ai vrea sa ii spui si tu ceva, dar il vezi pe frac-tu cum face stanga-mprejur disparand cu tot cu banii si tigarile lui Fat-Frumos si te blochezi. Apoi, iti mai ceri o data scuze pentru ai tai si ii spui ca e tarziu si trebuie sa te-ntorci acasa (creā€™ca ti-e mila de ma-ta care sta in picioare cu usa intre-deschisa incercand sa auda ce vorbiti). El promite sa te sune maine daca are timp si te saruta pe obraz, apoi iti mangaie mana in timp ce se indeparteaza. Coboara scarile rapid si se mai opreste la parter sa-ti spuna ā€œnoapte buna frumoasoā€ iar tu esti emotionata toata si speri din tot sufletul sa fie si ā€œandicapatulā€ ala de Alex la scara, sa moara de ciuda ca ai gagic stilat, ca el te-a lasat pe tine pentru panarama de la scara patru! Si speri si ca frac-tu sa fie plecat prin cartier si sa nu dea ochii cu Fat-Frumos ca sigur a ā€œciupitā€ din banii lui ca sa-si ia tigari la bucata! Uite-asa te face el de ras, el si cu tac-tu! Cu astia doi ramai fata nemaritata, ca aia a lu tanti Nuti! Bine, aia a ramas nemaritata de prea multa carte si nici nu e asa frumoasa ca tine!

Hai, treci la disecat seara cu ma-ta, si nu visa prea mult cu ochii deschisi ca maine te scoli devreme sa te duci sa platesti rata la provident! Ahh, cum ar fi sa vina el maine sa te duca? Si sa fie si babele la scara sa te vada. Ca daca te vad ele, te afla toata lumea… si sa stie toti ce gagic frumos si stilat ai… ce, parca stiu ele ca nici nu v-ati pupat, sau ca nu e gagicul tau?! Ahh, ce cadou frumos ti-a facut viata, chiar acum in prag de Sarbatori…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *