Cu talpile goale

Bebelusul din palma

Cred ca fiecare dintre voi a cunoscut macar o data un copil de la casa de copii. Inca nu am invatat cum sa ii numesc. „Copiii statului” sunt fie alungati, fie orfani, fie nedoriti, fie „incurcatori de vieti” – stiu suna ciudat.

Il cheama Florin dar eu ii zic Flo, dupa Florinelu’ meu, are aproape 13 ani dar arata ca un copil de opt-noua ani. Are parul saten, tenul deschis si cand e soare afara i se nasc pe obrajiori cativa pistrui timizi. Flo are ochi caprui si blanzi iar cand se supara si-i strange de parca ar vrea sa striveasca lumea sub greutatea genelor lui. Nu l-am auzit niciodata plangand de aproape o saptamana de cand interactionam. Si niciodata nu cere nimic. Primeste ce i se da, iar dupa ce mananca imi spune cu ochii in pamant, cautandu-si parca nordul, sau curajul: „Doamna, am mancat”. Si eu stiu atunci ca trebuie sa ii ofer o imbratisare, el nu o cere, asteapta doar sa vada daca o primeste si cand imi deschid bratele el si le desface si mai larg, cu unul ma ia de gat iar cu celalalt, intr-o diagonala perfecta, imi strange mijlocul…

Spuneam  la inceput ca imi inchipui cum fiecare dintre voi a interactionat cu un astfel de copil si stiti probabil ticul lor de a se legana. Flo se leagana rar, dar priveste des in palma. Pentru ca acolo este ceva, CINEVA, extrem de important pentru el. Daca nu sunteti prieteni si il intrebati la ce se uita in palma, va va raspunde nepasator ca acolo priveste luna. Daca va iubeste, si sunt convinsa ca v-ar iubi pe fiecare dintre voi, va va raspunde ca acolo are bebelusul, bebelusul lui. Flo ii canta, ii povesteste ce este de mancare, il leagana daca e trist si rade la el ca sa rada si bebelusul. Bebelusul este foarte cuminte, nu deranjeaza pe nimeni, nu cere nimic si poarta numele de „Baiat”. Flo este „mamica” lui si uneori, cand il leagana, sprijina mana in care tine bebelusul, cu cealalta mana… ca sa nu cada… Rasul lui Flo nu este molipsitor, nu este un ras de reclama, este rasul unui copil bland, fericit, bucuros ca tine in brate un copil numai al lui, un univers numai al lui, asa cum poate faceti toti cei care aveti copil acasa….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *